Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Σάρωσε η Κεντροαριστερά στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας

Για θρίαμβο της Κεντροαριστεράς κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Monde"  το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι εταίροι του - Οικολόγοι και Αριστερό Μέτωπο - μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τις  300 έδρες ξαφνιάζοντας ακόμα και τους δημοσκόπους .

Η κεντροδεξιά πάντως φαίνεται πως χρεώθηκε την ήττα του πρώην προεδρου, Νικολά Σαρκοζί καθώς το ποσοστό της , το οποίο κυμαίνεται στο 35%, δείχνει ότι θα απωλέσει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης μετά απο δέκα χρόνια. Βεβαίως δεν την βοήθησε και το γεγονός ότι το συντηρητικό κόμμα κατέβηκε ακέφαλο στις εκλογές , χωρίς έναν ηγέτη στη θέση του πρώην "υπερπροέδρου", Νικολά Σαρκοζί.

Με την επικρατηση του Ολάντ στην Εθνοσυνέλευση, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ισχυροποιεί την θέση εντός κι εκτός συνόρων πηγαίνοντας με αλλον ...αέρα στη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε  22 Ιουνίου αλλά και στην κανονική Σύνοδο Κορυφής 28 και 29 Ιουνίου .

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών δείχνει ότι οι Γάλλοι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεοδρο τους βάζοντάς του "δεκα με τόνο" στην μέχρι τώρα θητεία του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "L Express", το Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ αποσπά 270 έως 300 έδρες . την ίδια ώρα, η εφημερίδα Liberation εκτιμά ότι το ποσοστο του σοσιαλιστικού κόμματος  θα φθάσει στο 47%, με την αμέριση βοηθεια των αρσιτερών εταίρων,ενώ το δεξιό κόμμα UMP στο 35,4%.

Ο ρυθμιστής των προεδρικών εκλογών  , Μαρίν Λεπέν αν και δεν κατάφερε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όπως ήλπιζε και στις βουλευτικές  καθώς με το ποσοστό της το οποίο δεν φαίνεται να ξεπερνά το 13,8%, αναμένεται να κερδίσει δύο ή τρεις έδρες στην γαλλική εθνοσυνέλευση, ωστόσο έβγαλε νοκ άουτ από τον πρώτο γύρο τον βασικό αντίπαλό της. 

Ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λυκ Μελανσον, που διασταύρωσε τα ξίφη του στο προπύργιο της Ακροδεξιάς με την ηγέτιδα της Εθνικού Μετώπου,  ήρθε μόλις τρίτος . Αναγνωρίζοντας την ήττα του , ανακοίνωσε μετά τα πρώτα αποτελέσματα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του απο τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 17 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με τα πρωτα αποτελέσματα,στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο αλλά και το κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαιρού, που φαίνεται να βρίσκεται στο οριακό 1,6 %, υπήρξαν διαρροές προς τα μεγάλα κόμματα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...