Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

«Εκρηκτικά» στα ύποπτα δέματα από την Υεμένη

Για «τρομοκρατική απειλή» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γνωστοποιώντας ότι από την πρώτη εξέταση των δύο ύποπτων δεμάτων που εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και το Ντουμπάι, προερχόμενα από την Υεμένη και με προορισμό τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι περιείχαν εκρηκτικές ύλες.
Νωρίτερα, επίσημη πηγή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε επίσης ότι το πακέτο από την Υεμένη που βρέθηκε στο Ντουμπάι περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό.
«Ένας εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε στο πακέτο που προερχόταν από την Υεμένη», ανέφερε η πηγή που δεν ήθελε να κατονομαστεί, προσθέτοντας πως το πακέτο ήταν παρόμοιο με εκείνο που εντοπίστηκε στη Βρετανία.
Ο κ. Ομπάμα σημείωσε επίσης πως ο πρόεδρος της Υεμένης δεσμεύθηκε να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά τις έρευνες, ενώ εξέφρασε υποψίες πως πίσω από το περιστατικό βρίσκεται η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Επεσήμανε μάλιστα πως η οργάνωση συνεχίζει να σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε πως οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να εντοπίσουν την πηγή των πακέτων και οποιεσδήποτε επιπρόσθετες συνωμοσίες.
Διεθνής συναγερμός
Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Μέση Ανατολή μετά από πληροφορίες για ύποπτα δέματα σε αεροδρόμια στη Βρετανία και το Ντουμπάι.
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένα ύποπτο δέμα βρέθηκε σε κέντρο διανομής στο αεροδρόμιο Ιστ Μίντλαντς, κοντά στο Νότιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, και ελέγχεται για προληπτικούς λόγους.
Είχαν προηγηθεί πληροφορίες που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN, σύμφωνα με τις οποίες ένα δοχείο μελάνης που είχε μετατραπεί σε βόμβα βρέθηκε σε αεροσκάφος της εταιρείας μεταφορών UPS σε στάση που έκανε στο Λονδίνο ενώ πραγματοποιούσε πτήση από την Υεμένη για το Σικάγο. Ωστόσο, πηγή του FBI ανέφερε πως το ύποπτο δέμα ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν περιείχε εκρηκτικές ύλες.
Μετά το ύποπτο πακέτο στη Βρετανία, η εταιρεία FedEx ανακοίνωσε ότι οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, κατάσχεσαν ένα ύποπτο δέμα στις εγκαταστάσεις της στο Ντουμπάι, το οποίο προερχόταν από την Υεμένη.
«Ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, η FedEx έχει αποκλείσει όλες τις αποστολές, που προέρχονται από την Υεμένη» δήλωσε ο Μόρι Λέιν, εκπρόσωπος της FedEx, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας μεταφορών στον κόσμο.
Οι αμερικανικές αρχές ερεύνησαν τα εμπορικά αεροσκάφη, που έφταναν στις ΗΠΑ και μετέφεραν δέματα από την Υεμένη. Όπως δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσι, το αεροσκάφος της UPS στο αεροδρόμιο, το οποίο ερευνήθηκε για ύποπτα δέματα από την Υεμένη, είναι καθαρό.
Συνοδεία μαχητικών προσγειώθηκε στη Ν. Υόρκη αεροσκάφος της Emirates
Συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης αεροσκάφος της Emirates από το Ντουμπάι, το οποίο μετέφερε δέμα από την Υεμένη.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του FBI Ρίτσαρντ Κόλκο, το αεροσκάφος θα ερευνηθεί «μόνο και μόνο γιατί υπάρχει φορτίο από την Υεμένη στην πτήση», διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει κάποια γνωστή απειλή που να συνδέεται με αυτό το φορτίο ή αυτή την πτήση».
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας στην αεροπλοΐα, ενώ για λόγους ασφαλείας ανεστάλησαν προσωρινά οι απευθείας πτήσεις από την Υεμένη στη Βρετανία.
Υεμένη: Έρευνα για τα ύποπτα δέματα
Έρευνα για τα ύποπτα πακέτα ξεκίνησαν οι αρχές της Υεμένες. «Είναι φυσικό να ερευνούμε αυτό το επεισόδιο και αυτούς τους ισχυρισμούς», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...