Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Κοντά στον απεγκλωβισμό οι μεταλλωρύχοι

Η σήραγγα σωτηρίας για τους 33 μεταλλωρύχους που έχουν εγκλωβιστεί από τις αρχές Αυγούστου σε βάθος 700 μέτρων ήταν έτοιμη τη Δευτέρα μετά και από την ενίσχυση του φρεατίου με ειδικούς μεταλλικούς σωλήνες, και θα αρχίσει από την Τετάρτη η επιχείρηση για να ανέβουν στην επιφάνεια, ανακοινώθηκε από τον τοπικό βουλευτή Κάρλος Βίτσες.
«Η επένδυση του φρεατίου ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί και οι δοκιμές έδειξαν ότι τώρα μπορεί να αρχίσει η χρήση του κλωβού», με τη βοήθεια του οποίου οι 33 εγκλωβισμένοι θα ανέβουν στην επιφάνεια της γης, τόνισε ο βουλευτής και πρώην μεταλλωρύχος και ο ίδιος, μιλώντας από την περιοχή του Σαν Χοσέ.
Το τεχνικό προσωπικό που εργάζεται νύχτα και μέρα για τη σωτηρία των 33 θα πρέπει τώρα να ενισχύσει τα σημεία του φρεατίου όπου το χώμα δεν είναι τόσο σκληρό για να μπορέσει να ανεβοκατεβαίνει ανεμπόδιστα ο μεταλλικός κλωβός διαμέτρου 53 εκατοστών, όσες φορές χρειαστεί για να ανέβουν όλοι οι εγκλωβισμένοι σώοι.
Η εργασία αυτή ενδέχεται να κρατήσει πάνω από 48 ώρες, ανέφεραν ήδη από το Σάββατο οι αρμόδιοι μηχανικοί. Την ίδια στιγμή που θα ελέγχεται και ο ίδιος ο κλωβός βάρους 460 κιλών με τη λειτουργία του πάνω-κάτω όταν θα είναι τελείως άδειος θα γίνονται παράλληλα συνεχή τεστ και στους 33 μεταλλωρύχους για να προετοιμαστούν ψυχολογικά να ανέβουν στην επιφάνεια, ενώ ειδικά τεστ θα δείξουν σε πιο βαθμό παρουσιάζουν στρες ώστε να αντιμετωπιστεί με ειδική φαρμακευτική αγωγή. Σημειώνεται τέλος ότι για το ανέβασμα στην επιφάνεια καθενός από τους 33 θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...