Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ρουμπινί: Ελλάδα, Πορτογαλία θα βγουν από το ευρώ

Ο αμερικανός οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπίνι εκτιμά ότι η πιθανότητα οικειοθελούς εξόδου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την ευρωζώνη παραμένει αυξημένη, παρά τα μέτρα που υιοθέτησαν την προηγουμένη εβδομάδα οι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

"Εκτιμώ ότι υπάρχουν 30% πιθανότητες η Ελλάδας ή η Πορτογαλία να εξέλθουν της ευρωζώνης", επισημαίνει ο κ. Ρουμπίνι σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" της Γερμανίας που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

Ο κ. Ρουμπίνι, ο οποίος έχει ήδη προβλέψει την διάλυση της ευρωζώνης, υποστηρίζει ότι το νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας καθώς και η διεύρυνση των μέσων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Στήριξης για την ενίσχυση κρατών μελών με προβλήματα χρέους δεν θα αποδώσουν.

"Οι (ευρωπαίοι) ιθύνοντες διαβεβαιώνουν ότι αυτή η επιχείρηση διάσωσης θα παραμείνει μια αποκλειστική εξαίρεση, αλλά αυτό αποτελεί ψευδαίσθηση. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν αντίστοιχα (προβλήματα) ρευστότητας", πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας ως ανεπαρκή τα προγράμματα στήριξης και των δύο αυτών κρατών.

Μαύρες προβλέψεις από S&P

Νωρίτερα, ο αμερικανικός οίκος Standard & Poors, εκτίμησε ότι είναι πιθανή μία νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός της επομένης διετίας και χαρακτήρισε "σχεδόν βέβαιη" περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

"Η αξιολόγηση φέρει αρνητική προοπτική, και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα οδεύσει χαμηλότερα, καθώς, φυσικά, μια πραγματική αναδιάρθρωση χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι", είπε ο Ντέϊβιντ Μπίαρς, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...