Στο Πρόγραμμα PRINCE του Ιδρύματος ADENAUER που γίνεται σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες , με σκοπό την ενημέρωση πολιτικών στελεχών για την διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια , επελέγη να συμμετάσχει από την Αχαΐα, η αν. Γραμματέας Γυναίκειων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, π. βουλευτής Νατάσα Ράγιου, στα πλαίσια της υλοποίησης του ειδικού σεμιναρίου από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Από ελληνικής πλευράς στο πρόγραμμα εισηγητές ήταν ο υπ. Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Ν.Δ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αν Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΝΔ Μιχάλης Πεγκλής και ο σύμβουλος στην πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα Ν. Χριστοδουλίδης ενώ τις θέσεις τους ανέπτυξαν ο πρέσβης της Σερβίας(υπογράμμισε τα κοινά συμφέροντα των δυο χωρών τονίζοντας ότι η σερβική κυβέρνηση στηρίζει την Ελλάδα θεωρώντας την σημαντικότερη φίλη χώρα), ο πρόξενος της Αλβανίας και η γραμματέας της Πρεσβείας της Κροατίας
Με σημείο αιχμής την ένταξη όλων των Βαλκανικών χωρών, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική εκκρεμότητα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε εκτενής αναφορά στην οικονομική κρίση, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων , στην εθνική μειονότητα Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία που «δεν είναι πρόβλημα αλλά γέφυρα φιλίας» όπως υπογραμμίστηκε και στο θέμα του Κοσσόβου όπου χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση.
Τονίστηκε ότι η ένταξη των Σκοπίων ναρκοθετείται από μερίδα της πολιτικής ηγεσίας με εθνικιστικές εμμονές ενώ οι ομιλητές συμφωνήσαν ότι τα Βαλκάνια πρέπει να πρωτοστατήσουν στους τομείς σταθερότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ζώνη που παράγει εντάσεις.
Αναφέρθηκε επίσης ότι ο ουσιαστικός στόχος των υπό ένταξη χωρών δεν είναι η ίδια ένταξη αλλά η ευημερία των πολιτών και ότι για την Ελλάδα ανοίγουν δρόμοι σε πολλούς τομείς όπως ο Τουρισμός και η Ενέργεια ενώ ο κεντρικός στόχος είναι, μετά την κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση να βγει θωρακισμένη και αναβαθμισμένη.
Από Αλβανικής πλευράς, τέθηκε το θέμα της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος που απαιτεί κοινή αντιμετώπιση από την ΕΕ.
Στη συζήτηση που ακλούθησε η κυρία Ράγιου έθεσε δυο ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς: Το πόσο κοινή είναι τελικά η –υποτιθέμενη- κοινή πολιτική των χωρών της ΕΕ απέναντι σε τρίτες χώρες και ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη εν όψει της διεύρυνσης .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.