Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Αρ. Σύνδεσμος: Θετική ανταπόκριση όλων των πλευρών στη Συρία

Demonstration in Homs
Image by Taras Kalapun via Flickr

Ο επικεφαλής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου που βρίσκονται στη Συρία ανακοίνωσε ότι η πρώτη ημέρα των εργασιών τους στη Χομς ήταν «πολύ καλή» και ότι όλες οι πλευρές ανταποκρίθηκαν θετικά στους παρατηρητές.
«Πηγαίνω στη Δαμασκό για συναντήσεις και θα επιστρέψω αύριο στη Χομς», είπε στο Reuters ο βετεράνος Σουδανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών στρατηγός Μοχάμεντ Αχμεντ Μούσταφα αλ-Ντάμπι, επικεφαλής των παρατηρητών.
«Η ομάδα θα επιστρέψει στη Χομς. Η σημερινή ημέρα ήταν πολύ καλή και όλες οι πλευρές ανταποκρίθηκαν», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με ένα από τα βίντεο που ανάρτησαν ακτιβιστές στον ιστότοπο YouTube, κάποιοι από τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στη Χομς της Συρίας φώναξαν στους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου «θέλουμε διεθνή προστασία».
Καθώς παρατηρητές προσπαθούσαν να περάσουν μέσα από τα συγκεντρωμένα πλήθη που τους φώναζαν, γυναίκα που φορούσε ισλαμική μαντίλα πήγε στον επικεφαλής των παρατηρητών και φώναξε «θέλουμε τους κρατούμενους».
Εκπρόσωπος του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι περίπου 70.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Χομς σήμερα, μία ημέρα μετά το θάνατο 34 αντικαθεστωτικών στην πόλη και συνολικά σε όλη τη χώρα 44. Οι αρχές φέρονται να έκαναν χρήση δακρυγόνων στη σημερινή διαδήλωση.
Η αποστολή των 50 παρατηρητών εντάσσεται σε σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την επίλυση της κρίσης, το οποίο προβλέπει τον τερματισμό της βίας, την απελευθέρωση των κρατουμένων, την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από τις πόλεις και την ελεύθερη κυκλοφορία των παρατηρητών και των δημοσιογράφων στη χώρα.
Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Reuters, τουλάχιστον 11 άρματα μάχης αποχώρησαν από την περιοχή Μπαμπά Αμρ της Χομς σήμερα, αλλά πολλά παραμένουν εκεί, κρυμμένα σε κυβερνητικά κτήρια.
Εν τω μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετάδωσε ότι σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στην πόλη. Η ίδια πηγή ανέφερε, σε παράλληλες εξελίξεις, ότι οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν «μέλη ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας» που επιχειρούσε να περάσει στη Συρία από τα τουρκικά σύνορα.

ΔΗΜΑΡ: Ο λαός της Συρίας δικαιούται να εκφραστεί δημοκρατικά

Δήλωση του υπεύθυνου ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γεράσιμου Γεωργάτου, για τα γεγονότα στη Συρία.

Η εγκληματική βία του συριακού καθεστώτος πρέπει άμεσα να σταματήσει. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και η άφιξη στη Δαμασκό των παρατηρητών της Ένωσης Αραβικών Κρατών, που θα αποφανθούν για τις μεθόδους και τη δράση των δυνάμεων ασφαλείας. Το καθεστώς της Δαμασκού στερείται οποιασδήποτε αξιοπιστίας και νομιμοποίησης. Ο λαός της Συρίας δικαιούται να εκφραστεί δημοκρατικά, σε συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας, για το μέλλον του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να παραμένει πλέον σιωπηλό. Οφείλει να κινητοποιηθεί λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ασκώντας όλες τις διεθνείς πιέσεις για την προστασία και την ασφάλεια των σύρων πολιτών, αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...