Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΑΡ για Χάβελ: Μεγάλη απώλεια για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ενας ηγέτης–διανοούμενος, ένας πολιτικός που ενέπνευσε. Ένας αγωνιστής που δικαιώθηκε. Αυτά θα συνοδεύουν τον Βάτσλαβ Χάβελ στο τελευταίο του ταξίδι. Ο θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός, ο ποιητής και λάτρης της ροκ, ο τελευταίος Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και πρώτος πρόεδρος της Τσεχίας, από το 1993 μέχρι το 2003, άφησε την τελευταία του πνοή.

Γεννημένος στην Πράγα στις 5 Οκτωβρίου του 1936, ο Χάβελ υπήρξε ο πρωτεργάτης της Ανοιξης της Πράγας του 1968, αλλά οι νεότεροι τον θυμούνται ως ηγέτη της «βελούδινης επανάστασης» του 1989, όταν και φυλακίστηκε για τις απόψεις του. «Η αλήθεια και η αγάπη θα ξεπεράσουν τα ψεύδη και τα μίση», ήταν η φράση που εξέφραζε όλη την κοσμοθεωρία αλλά και την πολιτική του συμπεριφορά, και η οποία έγινε το επαναστατικό του σύνθημα.
aixmi.gr
 
Δήλωση του υπεύθυνου Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής της ΔΗΜ.ΑΡ, Γεράσιμου Γεωργάτου, για το θάνατο του Βάτσλαβ Χάβελ
Απέναντι στους ολοκληρωτισμούς του 20ού αιώνα, ο Βάτσλαβ Χάβελ τάχθηκε πάντοτε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημαδεύοντας με την προσωπικότητά του τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Διατήρησε επί τριάντα χρόνια τη φλόγα της ελπίδας για τη χώρα του και τους πολίτες της, αντιστεκόμενος στην καταπίεση. Η Χάρτα 77 προετοίμασε τη Βελούδινη Επανάσταση.  Η άνοιξη για όλους τους ανθρώπους με τη δημοκρατία ως απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αξία είναι το μήνυμα που μας αφήνει ο τελευταίος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και πρώτος πρόεδρος της Τσεχίας. Λογοτέχνης, δραματουργός και φιλόσοφος, τις κρίσιμες στιγμές πρόκρινε πάντοτε την πράξη. Είναι μια μεγάλη απώλεια όχι μόνο για τους Τσέχους πολίτες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...