Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Σε μποϋκοτάζ των εκλογών καλεί ο Μπαραντέι τους Αιγύπτιους

Ο Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, απηύθυνε το Σάββατο έκκληση για μποϊκοτάζ των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο.

Ο Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σημείωσε ότι ανάλογη έκκληση είχε απευθύνει και το 2010, επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε από την εξουσία τον επόμενο χρόνο.

«Σήμερα, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, δεν θα συμμετάσχω σε πράξη εξαπάτησης», έγραψε ο Ελ Μπαραντέι στο Twitter.

«Το μποϊκοτάζ των εκλογών είναι ο συντομότερος τρόπος για να αποκαλυφθεί η πλαστή δημοκρατία και να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία μας» έγραψε.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έχει ζητήσει την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Κάτω Βουλής, που θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις γύρους αρχής γενομένης από τις 27 Απριλίου, στις πέντε  εκλογικές περιφέρειες της χώρας, περιλαμβανομένου του Καΐρου.

Ο τέταρτος και πέμπτος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 19-20 Ιουνίου με πιθανότητα επαναληπτικού γύρου στις 26-27 Ιουνίου.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου φαίνεται ότι θα τροποποιήσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των επερχόμενων εκλογών ύστερα από σχετικό αίτημα των χριστιανών βουλευτών, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Άνω Βουλής της Αιγύπτου.

Μέλη της μειονότητας Χριστιανών Κοπτών εξέφρασαν την αντίθεσή τους ως προς τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μόρσι καθώς μέρος της ψηφοφορίας θα διεξαγόταν κατά την διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα.

«Ο Πρόεδρος ικανοποίησε το αίτημα των Κοπτών βουλευτών και θα εκδώσει ανακοίνωση για τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών» δήλωσε ο Άχμεντ Φαχμί, πρόεδρος του Συμβουλίου της Σούρα, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πότε θα κάνει ο Μόρσι την σχετική ανακοίνωση.

Η κίνηση του Μόρσι γίνεται σε μία περίοδο όπου κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις του ισλαμιστή Προέδρου και της κυρίως κοσμικής αντιπολίτευσης. Πολλοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι οι εκλογές κινδυνεύουν να γιγαντώσουν την πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...