Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το θρίλερ στην Ιταλία δείχνει ακυβερνησία ή νέες εκλογές

O Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι επικεφαλής της Κεντροαριστεράς ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.

Ρευστή συνεχίζει να είναι η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας καθώς με βάση την εικόνα από τα ως τώρα αποτελέσματα ουδείς μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά αυτή τη στιγμή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Η δημόσια τηλεόραση RAI βάσει του 55% των καταμετρημένων ψήφων υπολόγισε λίγη ώρα νωρίτερα ότι η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι έως τώρα εξασφαλίζει 123 έδρες στην Γερουσία, η κεντροαριστερά του Μπερσάνι 104, το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο 58 έδρες και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι 16.

Περιέργως πάντως, ο όμιλος μέσων ενημέρωσης του Μπερλουσκόνι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα στη Γερουσία προβλέπει νίκη της κεντροαριστεράς με 31,8% έναντι 30,5% για την κεντροδεξιά.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, η κεντροαριστερά φέρεται να προηγείται ελαφρά, με 29,1%, η κεντροδεξιά ακολουθεί με το 28,6%, το κίνημα του Γκρίλο συγκεντρώνει το 26,3% κι η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.

Στο μεταξύ στη Ρώμη καταγράφονται ήδη οι πρώτες δηλώσεις-αντιδράσεις με το στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ορφίνι, να λέει «όχι» σε κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας, «κυβερνήσεις-τέρατα με την κεντροδεξιά», όπως είπε, εκφράζοντας την προτίμησή του στην άμεση επιστροφή στις κάλπες.

«Νομίζατε ότι είχαμε πεθάνει, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η νίκη μας. . . κάντε την αυτοκριτική σας» είπε από την άλλη πλευρά απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς στην Βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο.

Οι περιφέρειες-κλειδιά

Η προσοχή παραμένει στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Στη Γερουσία (20 περιφέρειες, σύνολο 315 έδρες συν επτά ισόβιοι γερουσιαστές) ο «μαγικός αριθμός» εδρών είναι 158.

Με βάσει τα πρώτα  επίσημα αποτελέσματα του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο συνασπισμός του Μπερλουσκόνι προηγείται στην καθοριστικής σημασίας περιφέρεια της Λομβαρδίας με 37,78% και η Κεντροαριστερά ακολουθεί με 30,48%. Μπροστά είναι ο Καβαλιέρε και στην Καμπανία (πρωτεύουσα Νάπολη) με 36,64%, με τη συμμαχία Μπερσάνι να καταγράφει ποσοστό 29,45%.

Το θρίλερ κορυφώνεται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum (Γουρούνι)- που σε αντίθεση με τη Βουλή όπου μετρά προφανώς το εθνικό αποτέλεσμα, στη Γερουσία δίνεται μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό, αλλά σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, καθιστούν αμφίβολη την αυτοδυναμία, όποιος κι από τούς δύο συνασπισμούς επικρατήσει, καθότι ένας συνασπισμός μπορεί να διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά τελικά μικρότερο αριθμό εδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...