Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα «έδιωξαν» τον Βενέδικτο


Ένα δημοσίευμα που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις συνδέει την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου XVI με την αποκάλυψη ενός δικτύου ομοφυλόφιλων κληρικών του Βατικανού, ορισμένοι από τους οποίους φέρονται να εκβιάζονταν από εξωτερικούς παράγοντες. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα που αποτελεί αποκάλυψη της εφημερίδας La Repubblica.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Πάπας πήρε την απόφαση να παραιτηθεί στις 17 Δεκέμβρη, την ημέρα που παρέλαβε ένα φάκελο – έκθεση τον οποίο κατήρτισαν τρεις καρδινάλιοι προκειμένου να ενημερωθεί για τη λεγόμενη υπόθεση «Vatileaks».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου, Paolo Gabriele, συνελήφθη με την κατηγορία ότι υπέκλεψε και άφησε να διαρρεύσει παπική αλληλογραφία που παρουσιάζει το Βατικανό ως ένα άντρο ίντριγκας και συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τη La Repubblica, ο φάκελος – έκθεση περιλαμβάνει «δυο τόμους των 300 σελίδων και φυλάσσεται σε χρηματοκιβώτιο στα παπικά διαμερίσματα προκειμένου να παραδοθεί στον διάδοχο του Πάπα μετά την εκλογή του». Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι καρδινάλιοι περιγράφουν μια σειρά από ομάδες εντός του Βατικανού μία εκ των οποίων «ήταν δεμένη με τον ίδιο σεξουαλικό προσανατολισμό».

Επιπλέον η La Repubblica αναφέρει ότι σύμφωνα με τα έγγραφα κάποιοι αξιωματούχοι του Βατικανού είχαν δεχτεί «εξωτερικές οχλήσεις» από κοσμικούς. Το ιταλικό έντυπο σημειώνει ότι αυτό είναι μια σαφής αναφορά στον εκβιασμό.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή «πολύ κοντά σε αυτούς που συνέταξαν την έκθεση» που σημειώνει: «Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη μη τήρηση της έκτης και της έβδομης εντολής». Η έβδομη απαγορεύει την κλοπή. Η έκτη απαγορεύει τη μοιχεία αλλά στο καθολικό δόγμα συνδέεται με τη μετάβαση προς την ομοφυλοφιλία.

Η εφημερίδα που επικαλείται την έκθεση των καρδινάλιων σημειώνει ότι σε αυτή προσδιορίζονται και σημεία συνάντησης στη Ρώμη αλλά και στις γύρω περιοχές. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια βίλα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, ένα οίκημα σε προάστιο της Ρώμης αλλά και μια πρώην πανεπιστημιακή κατοικία στην οποία κατοικούσε αρχιεπίσκοπος επαρχιακής πόλης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μυστική έκθεση αναφέρεται στις ύποπτες συναλλαγές που γίνονταν στο Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων (IOR), την τράπεζα του Βατικανού, όπου την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκε νέος πρόεδρος, ενώ η θέση παρέμενε κενή επί 9 μήνες.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε σχετικά: «Ούτε η επιτροπή των Καρδιναλίων, ούτε εγώ θα κάνουμε κάποιο σχόλιο για να επιβεβαιώσουμε ή διαψεύσουμε τα όσα ειπώθηκαν αναφορικά με το θέμα αυτό. Ας αναλάβει ο καθένας τη δική του ευθύνη. Δεν πρόκειται να ακολουθούμε κατά πόδας τους ισχυρισμούς που γίνονται για το θέμα αυτό». Πρόσθεσε ότι οι διαρροές για την έκθεση δημιουργούν μια ένταση η οποία είναι το αντίθετο από αυτό που ο Πάπας και η εκκλησία θα ήθελαν εν όψει της νέας εκλογής για τον διάδοχο του Βενέδικτου.

Και η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, είχε αναφερθεί στην έκθεση αυτή αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πάπα ότι παραιτείται. Είχε περιγράψει το περιεχόμενό της ως «ενοχλητικό».

Το ρεπορτάζ της La Repubblica το τελευταίο σε μια σειρά από ισχυρισμούς ότι στο Βατικανό υπάρχει ομοφυλόφιλο δίκτυο. Το 2007, ένας ανώτερος αξιωματούχος είχε απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του αφού σε ένα γύρισμα για τηλεοπτικό πρόγραμμα θεωρήθηκε ότι προσέγγισε νεότερο άντρα. Το 2010 ένας χορωδός απολύθηκε καθώς φερόταν ότι προμήθευε άνδρες – πόρνες για κάποιον κοντά στον κύκλο του Πάπα. Λίγους μήνες αργότερα, ένα εβδομαδιαίο περιοδικό χρησιμοποίησε κρυφές κάμερες για να καταγράψει ιερείς που επισκέπτονται γκέι κλαμπς.

Το Βατικανό δεν καταδικάζει τους ομοφυλόφιλους, ωστόσο, κηρύττει ότι το ομοφυλοφιλικό σεξ είναι «διαταραγμένο». Ο Πάπας Βενέδικτος έχει στο παρελθόν εξοστρακίσει ενεργούς ομοφυλόφιλους άνδρες που έκαναν ιερατικές σπουδές.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...