Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Κατηγορούμενος για βιασμό ο ιδρυτής του Wikileaks

Picture of Julian Assange during a talk at 26C3Image via WikipediaΗ σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης με την κατηγορία του βιασμού, εις βάρος του Τζούλιαν Εσέιντζ, του ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks.

«Ζήτησα από το δικαστήριο της Στοκχόλμης να εκδώσει ένταλμα σύλληψης ερήμην του Εσέιντζ, ο οποίος είναι ύποπτος βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης», αναφέρει η ανακοίνωση της αρμόδιας εισαγγελέως Μαριάν Νι.

«Ο λόγος της απόφασης αυτής είναι ότι πρέπει να τον ανακρίνουμε», εξηγεί προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατόν να τον συναντήσουμε προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες ανακρίσεις».

Οι κατηγορίες εις βάρος του 39χρονου Εσέιντζ, ο οποίος είναι αυστραλός υπήκοος αλλά διαθέτει κατοικία και στη Σουηδία, διατυπώθηκαν πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο, για να αρθούν λίγες ώρες αργότερα και στη συνέχεια να διατυπωθούν εκ νέου ύστερα από τη διενέργεια σχετικής έρευνας η οποία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο ιδρυτής της Wikileaks εγκατέλειψε τότε τη Σουηδία, επωφελούμενος του γεγονότος ότι μέχρι τότε δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, εάν το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της εισαγγελέως για έκδοση εντάλματος σύλληψης, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος.

Ο Τζούλιαν Εσέιντζ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και έχει καταγγείλει μια «εκστρατεία δυσφήμησης» που είναι ίσως ενορχηστρωμένη από το Πεντάγωνο για να δυσφημηθεί ο ιστότοπός του, ο οποίος δημοσιοποίησε πληθώρα απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...