Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η S&P μειώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας

H πιστοληπτική διαβάθμιση της Ιρλανδίας μειώθηκε κατά δύο βαθμίδες από την Standard & Poor’s, με αρνητικό πρόσημο προοπτικής, καθώς η διάσωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας σημαίνει την κλιμάκωση των δανειακών αναγκών του κράτους.

"Η ιρλανδική κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά σε δανεισμό μεγαλύτερο των αρχικών μας προβλέψεων για να χρηματοδοτήσει τις κεφαλαιακές ενισχύσεις προς τις τράπεζες" ανακοίνωσε η S&P.

Η υποβάθμιση της προοπτκής πιστοληπτικής αξιοπιστίας της χώρας αντανακλά τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης εάν οι συνομιλίες για την Ευρω-διάσωση αποτύχουν να ανακόψουν την φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα, επισήμανε. Η S&P έκοψε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση του ιρλανδικού δημοσίου από Α σε ΑΑ- και τη βραχυπρόθεσμη από Α-1 από Α-1+.

Η μείωση αφήνει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας 5 βαθμίδες πάνω από το επίπεδο του υψηλού κινδύνου ή "σκουπιδιού' (junk) και 5 βαθμίδες πάνω από την Ελλάδα. Βρίσκεται πια στα ίδια επίπεδα με αυτά της Τσεχίας, Ισραήλ και Ν. Κορέας.

Στο μεταξύ, λέγεται πως από τα 85 περίπου δισ. που θα δοθούν στην Ιρλανδία τα 35 δισ. θα πάνε στις τράπεζες και τα 50 δισ. στο ιρλανδικό δημόσιο. "Με την εγχώρια ζήτηση να θεωρείται απίθανο να ανακάμψει μέχρι το 2012, το ακαθάριστο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει σε 120% στο τέλος του 2011" δήλωσε η S&P σήμερα.

Σημειώνεται πως η οικονομία της Ιρλανδίας συρρικνώνεται για τρίτο συνεχόμενο έτος φέτος και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Πάτρικ Χόνοχαν διακήρυξε πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας του είναι χειρότερη οποιασδήποτε άλλης χώρας. Σήμερα ανακοινώνεται και το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας της ιρλανδικής κυβέρνησης
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...