Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αγωνία για τους 29 ανθρακωρύχους στη Ν. Ζηλανδία

Miner in a mine of the "Cerro Rico" ...Image via Wikipedia

Οι Νεοζηλανδοί διασώστες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να έλθουν σε επαφή με τους 29 παγιδευμένους εργαζόμενους σε ανθρακωρυχείο στη χώρα, περίπου 24 ώρες μετά την έκρηξη σ' αυτό, σε απομακρυσμένη περιοχή, στην πλαγιά ενός βουνού


Η ιδιοκτήτρια εταιρία ανέφερε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης καθυστερεί διότι οι αρχές θέλουν να βεβαιωθούν πως είναι ασφαλές να μπουν τα σωστικά συνεργεία. Τις προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνει επίσης ο άσχημος καιρός, που κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση από τις σήραγγες του εξαερισμού. Οι δυσκολίες μεγεθύνουν την αγωνία των οικογενειών των ανθρακωρύχων, που είναι από 17 ως 62 ετών.
 
Η έκρηξη είναι πολύ πιθανό ότι προκλήθηκε από μεθάνιο, δήλωσε ο Πίτερ Ουίταλ, διευθύνων σύμβουλος της Pike River Coal, σε συνέντευξη Τύπου στο Γκρέιμαουθ, την κοντινότερη πόλη στο ορυχείο. «Οι ποιοτικοί έλεγχοι που έγιναν σε δείγματα αέρα [από το ορυχείο] δεν οδήγησαν σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα και συνεχίζονται», είπε.

Η ισορροπία είναι «πάρα πολύ λεπτή», είπε ο Γκάρι Νόουλς, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή. «Δεν θα ρισκάρω κι άλλες ζωές στέλνοντας ανθρώπους κάτω», σημείωσε, εξηγώντας ότι όσο δεν είναι σαφές ότι είναι ασφαλές για τους διασώστες να μπουν, η επιχείρηση δεν μπορεί να ξεκινήσει. Ωστόσο το μικρό μέγεθος της περιοχής όπου θα επικεντρωθεί η έρευνα στο ορυχείο, που λειτουργεί δύο χρόνια, ίσως σημάνει ότι η αναζήτηση θα είναι σύντομη.

«Χρειαζόμαστε ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να μπούμε, να δούμε τι βρίσκεται εκεί κάτω, και να πάρουμε μια απόφαση για το τι θα κάνουμε», είπε ο Νόουλς. 

Ανάμεσα στους παγιδευμένους είναι αρκετοί Βρετανοί και Αυστραλοί. Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι είπε ότι έχει λάβει πολλές προσφορές για βοήθεια από όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένου ειδικού εξοπλισμού για τον έλεγχο του αέρα από την Αυστραλία.

Η Αυστραλή ομόλογός του Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι θα παρασχεθεί όποια βοήθεια ζητηθεί από την κυβέρνησή της, προσθέτοντας πως ελπίζει σε ένα «θαύμα», όπως αυτό που σημειώθηκε νωρίτερα εφέτος--αναφερόμενη στην διάσωση των 33 εργαζομένων σε ορυχείο χαλκού και χρυσού που παρέμειναν παγιδευμένοι επί 69 ημέρες στη Χιλή.

Οι εργαζόμενοι πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν σε βάθος 150 μέτρων από την επιφάνεια αλλά σε απόσταση 2,5 χλμ. από την είσοδο του ανθρακωρυχείου. Ωστόσο η διακοπή της ηλεκτροδότησης συνεπάγεται ότι το σύστημα εξαερισμού στο ορυχείο έχει πάψει να λειτουργεί.

Δύο ανθρακωρύχοι που βγήκαν με ελαφρείς τραυματισμούς από την έκρηξη έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο την Παρασκευή. Είπαν ότι τους ακολουθούσαν άλλοι τρεις, που όμως δεν εμφανίστηκαν.

Το ορυχείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται κοντά σε εκείνο όπου το 1968 είχαν χάσει τη ζωή τους 19 εργαζόμενοι από έκρηξη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...