Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Μαζικές διαδηλώσεις στην Ιταλία για τις μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ

Manifestazione studentesca contro il Decreto G...Image via WikipediaΧιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στις μεγάλες ιταλικές πόλεις (Ρόμα, Μιλάνο, Φλωρεντία, Παλέρμο κ.ά.) διαμαρτυρόμενοι κατά της σκοπούμενης μεταρρύθμισης στα Παν/μια και στις δρομολογούμενες από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περικοπές στον προϋπολογισμό.

Συνολικά, πάνω από μία εκατοστή διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλην την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης και της Λ’ Άκουϊλα, της πρωτεύουσας των ορεινών Αμπρούτσι, η οποία ισοπεδώθηκε από τον σεισμό του Απριλίου 2009 (με πάνω από 300 νεκρούς).

Απέναντι στην καλπάζουσα οικονομική κρίση, η ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει μία σειρά από νόμους λιτότητας για την επόμενη διετία, με στόχο να εξοικονομήσει 9 δισ. Ευρώ, ενώ συνέπεια των περικοπών θα είναι η μείωση 130.000 θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση μέσα στην 5ετία 2009-13.

Η μεταρρύθμιση στα Παν/μια προβλέπει κυρίως την συγχώνευση των μικρώτερων ιδρυμάτων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια των ανωτάτων ιδρυμάτων ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού χώρου και μείωση της θητείας των πρυτάνεων. Οι πολέμιοί της υποστηρίζουν πως αυτή η μεταρρύθμιση αποσκοπεί κυρίως στην περιστολή των δαπανών, κυρίως μέσω της μη ανανέωσης των συμβολαίων ορισμένου χρόνου δεκάδων χιλιάδων ερευνητών.

Στη Ρώμη, η διαδήλωση που ξεκίνησε από το Παν/μιο Σαπιέντσα με προορισμό την Πλατεία Ναβόνα, είχε ως κύριο σύνθημα το «ποιο μέλλον μέσα από τα ερείπεια;».

Στο Παλέρμο, οι διαδηλωτές (7.000 σύμφωνα με τους οργανωτές) έφεραν λευκές μάσκες, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον άδηλο κόσμο στον οποίο παρωθούνται τα Παν/μια. Μετά το πέρας της κινητοποίησης, οι φοιτητές εισέβαλαν στην Πρυτανεία για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση κατά 90% των επιχορηγήσεων για τις σπουδές.

Στη Φλωρεντία, περίπου 5.000 άτομα, σύμφωνα με τις οργανώσεις, 2.500 όπως υποστηρίζει η αστυνομία, συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας επιγραφές με το σύνθημα: «Δημόσιο Παν/μιο, σοβαρή κατάσταση».

Τέλος στο Μιλάνο, οι προθήκες μίας τράπεζας καταστράφηκαν από επίθεση κουκουλοφόρων νεαρών, και πολλά καταστήματα και τράπεζες καλύφθηκαν με γκράφιτι κατά τη διάρκεια της πορείας.

Για την υπουργό Παιδίας Μαριαστέλα Τζελμίνι οι διαδηλώσεις τούτες «αντανακλούν τα παλιά συνθήματα εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν αναλλοίωτο το κατεστημένο καθεστώς, εκείνων που εξ υπαρχής είναι ενάντιοι σε κάθε είδους αλλαγή». «Πρέπει να αποκτήσουμε ένα ποιοτικό σχολείο, καλλίτερα συνδεδεμένο με τον κόσμο της εργασίας και πιο διεθνοποιημένο», τόνισε η υπουργός.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...