Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Γερμανικός Τύπος: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική

Πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ από χθες η κατάσταση στην Ελλάδα. Η συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή, τα σενάρια περί...
παραίτησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και ο ανασχηματισμός κυριάρχησαν.

Τους τίτλους για τις οδομαχίες και τα επεισόδια μπροστά στη Βουλή διαδέχθηκαν τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον κ. Παπανδρέου διατεθειμένο να παραιτηθεί υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Ο Παπανδρέου θέλει να μοιραστεί την εξουσία», «Θα υποχωρήσει ο Παπανδρέου στην πίεση του δρόμου;», «Ο Παπανδρέου προσφέρει την παραίτησή του», «Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του Παπανδρέου» ήταν μερικοί από τους τίτλους των δημοσιευμάτων στις ηλεκτρονικές σελίδες των εφημερίδων. Στη συνέχεια και μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού αλλάζουν τα πρωτοσέλιδα: «Ο Παπανδρέου ζητά ψήφο εμπιστοσύνης», «Ανασχηματισμός στην Ελλάδα», επιγράφονται τα δημοσιεύματα, ενώ το γερμανικό Focus βλέπει την Ελλάδα πιο κοντά στην χρεοκοπία.

Η ολιγωρία βλάπτει την Ευρώπη
Bildunterschrift: «Όποιος επικρίνει τον Παπανδρέου θα πρέπει να υποδείξει εναλλακτικές λύσεις», αναφέρθηκε στο σχόλιο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης, ARD. Όμως και εκεί η επωδός ήταν ότι «τα πράγματα, όπως είναι, δεν πάνε άλλο».

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική», παρατηρεί η Westfalen-Blatt και προσθέτει: «Από τη μία πλευρά η χώρα έχει παραλύσει και από την άλλη εκρήγνυται στο εσωτερικό της. Κατά τη διάρκεια της τρίτης γενικής απεργίας φέτος σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα οδομαχίες. Τώρα ο πρωθυπουργός Παπανδρέου θέλει να ανασχηματίσει ταχύτατα την κυβέρνησή του. Και τι κάνει η Ευρώπη; Περιμένει, ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα. Χωρίς ένα νέο πακέτο βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης η Αθήνα θα χρεοκοπήσει τον Ιούλιο. Και είναι εντελώς ακατανόητο γιατί αυτές καθυστερούν επιδιδόμενες σε διαμάχες. Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που η Ελλάδα ζήτησε οικονομική υποστήριξη. Στο διάστημα αυτό θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί ένα βιώσιμο σχέδιο διάσωσης. Και όποιοι επιμένουν να καθυστερούν, δεν βλάπτουν μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», γράφει η εφημερίδα.

Να σεβαστούμε τη συναισθηματική διάθεση των Ελλήνων
Bildunterschrift: Σχολιάζοντας το κύμα διαμαρτυρίας των πολιτών κατά του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σεβαστούν την συναισθηματική διάθεση των Ελλήνων. Ο κ. Κάμπετερ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του προγράμματος προσαρμογής, μολονότι αυτό είναι επώδυνο. Ωστόσο το ζητούμενο δεν είναι μόνο η δημοσιονομική σταθεροποίηση, υπογραμμίζει ο γερμανός υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους πολιτικούς και κοινωνικούς στόχους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...