Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η NSA παρακολουθούσε δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπούσε την Ινδονησία


Το ίδιο έκαναν και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστραλίας, σύμφωνα με άκρως απόρρητο έγγραφο του Φεβρουαρίου του 2013 που διέρρευσε από τον πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν 

Μια αμερικανική δικηγορική εταιρεία ήταν υπό παρακολούθηση από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστραλίας την περίοδο που εκπροσωπούσε μια ξένη κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με την Ουάσινγκτον, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.


Βασιζόμενη σε ένα άκρως απόρρητο έγγραφο του Φεβρουαρίου του 2013 που διέρρευσε από τον πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας είχε προσλάβει τη δικηγορική εταιρεία για να τη βοηθήσει στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της οι οποίες όμως παρακολουθούνταν από τις αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες Australian Signals Directorate.

Οι Αυστραλοί ενημέρωσαν την NSA ότι παρακολουθούν τις συνομιλίες καθώς και τις επικοινωνίες μεταξύ Ινδονήσιων αξιωματούχων και της αμερικανικής εταιρείας και προσφέρθηκαν να μοιραστούν τις πληροφορίες που συγκέντρωναν. Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο η εφημερίδα περιγράφει ως «μηνιαία αναφορά» του συνδέσμου της NSA στην Καμπέρα, η αυστραλιανή υπηρεσία επισήμανε ότι στο υλικό της «ενδέχεται να περιλαμβάνονται και πληροφορίες που καλύπτονται από το απόρρητο μεταξύ δικηγόρου και πελάτη».

Η επωνυμία της νομικής εταιρείας δεν αναφέρεται στο έγγραφο όμως την εποχή εκείνη σύμβουλος της ινδονησιακής κυβέρνησης σε θέματα εμπορίου ήταν η εταιρεία Mayer Brown από το Σικάγο. Ένας δικηγόρος της εταιρείας, ο Ντουέιν Λέιτον, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, φέρεται να δήλωσε ότι δεν έχει καμία απόδειξη ότι ο ίδιος ή η εταιρεία παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας ή των ΗΠΑ.

«Ανέκαθεν αναρωτιόμουν αν μας άκουγε κάποιος, επειδή θα πρέπει να είσαι ηλίθιος για να μην το σκέφτεσαι αυτό στην εποχή μας. Όμως ποτέ δεν θα πίστευα ότι με κατασκοπεύουν», είπε στην εφημερίδα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...