Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κινδυνεύει να μην κατέβει υποψήφια για πρόεδρος, η Μαρί Λεπέν

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Μαρί Λεπέν, καθώς δεν μπορεί μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει τις 500 υπογραφές εκλεγμένων πολιτικών που χρειάζεται, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας.

Η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου κάνει αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσει τις τελευταίες δεκάδες υπογραφών που της λείπουν ως την προθεσμία της 16ης Μαρτίου. Ο λόγος μέχρι στιγμής που αρκετοί -κυρίως δήμαρχοι- αρνούνται να υπογράψουν, είναι επειδή η πλατφόρμα της Λεπέν για τα ζητήματα μετανάστευσης, θεωρείται ακραία, έως ρατσιστική.

Η ίδια λέει ότι της λείπουν «περίπου 30» υπογραφές και έχει στείλει στα στελέχη του κόμματός της, στην επαρχία να περιοδεύουν, προκειμένοθ για να πείσουν όσους δημάρχους μπορούν. «Μια πολιτικός που συγκεντρώνει 15- 20% στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να μην είναι υποψήφια στις εκλογές», λέει μιλώντας προς το «Βήμα» η Μαριέτ Σινό, καθηγήτρια στη Sciences-Po και διευθύντρια πολιτικών ερευνών στο CNRS. Διευκρινίζει ότι η ίδια υποστηρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα όμως θα θεωρούσε έλλειμμα της δημοκρατίας στη Γαλλία αν αποκλειόταν η Λεπέν από τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Απριλίου.

«Πρόκειται για άσχημο δημοκρατικό παιχνίδι. Αυτό το πιστεύουν ακόμη και αριστεροί κι ας αφορά την ακροδεξιά υποψήφια», προσθέτει η κυρία Σινό. «Αν αποκλειστεί, οι ψηφοφόροι δεν θα το δεχτούν».

Η ίδια η Λεπέν μοιάζει όλο και πιο θορυβημένη. Σε tweet της έγραψε «Πέρασα τρεις ώρες στο τηλέφωνο με δημάρχους. Ανησυχώ» ενώ δήλωσε προς δημοσιογράφους: «Ψάχνω αλλά δυσκολεύομαι να βρω».

Η κυρία Σινό όμως δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά τα παράπονα της Λεπέν. «Τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν (σ.σ. αρχηγός του FN ως πέρυσι), παριστάνουν τα θύματα με αυτό το θέμα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πραγματικά πόσες υπογραφές έχει συλλέξει το FN».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ με 30%, στον δεξιό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί 28%, στη Λεπέν 15% και στον αριστερό Ζαν-Λουί Μελενσόν 10%. Στον β' γύρο των εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου, δίνουν νίκη στον Ολάντ με 56% έναντι 44% στον Σαρκοζί.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...