Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Μεξικό: Διαδηλώσεις κατα της εκλογής του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο

Χιλιάδες διαδηλωτές έλαβαν μέρος σε μια πορεία στην Πασέο δε λα Ρεφόρμα, μια κεντρική λεωφόρο στην πρωτεύουσα του Μεξικού, ως την τεράστια πλατεία Σόκαλο χθες, κατηγορώντας τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο για εξαγορά ψήφων και ότι πλήρωσε τηλεοπτικά δίκτυα, ή έκανε συμφωνίες μαζί τους για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους.

Οι διαδηλωτές --φοιτητές, αριστεροί, αναρχικοί, συνδικαλιστές και άλλοι-- φώναζαν συνθήματα επικρίνοντας τον Πένια Νιέτο, το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) και την εκλογική επιτροπή.

Ο Πένια Νιέτο κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής με διαφορά σχεδόν επτά εκατοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το PRI επιστρέφει στην εξουσία έπειτα από 12 χρόνια. Προηγουμένως, κυβέρνησε το Μεξικό επί επτά δεκαετίες, στην διάρκεια των οποίων είχε κατηγορηθεί για επανειλημμένη νοθεία και καταστολή κάθε διαφωνίας.

«Το PRI απειλεί πολλούς, εξαγοράζει άλλους με καναδυό τάκος», είπε ο Μανουέλ Οσεγκέδα, ένας 43χρονος εμποροϋπάλληλος που συμμετείχε στην διαδήλωση.

Ο Πένια Νιέτο πρόκειται να αναλάβει την προεδρία τον Δεκέμβριο, αντικαθιστώντας τον Φελίπε Καλδερόν του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN). Το Σύνταγμα απαγόρευε στον Καλδερόν να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Η υποψήφια του PAN, η Χοσεφίνα Βάσκες Μότα, κατέλαβε την τρίτη θέση, καθώς πολλοί ψηφοφόροι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την κλιμάκωση της βίας των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά αλλά και την πορεία της οικονομίας.

Ο κεντροαριστερός Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ήλθε δεύτερος αλλά αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του, κατηγορώντας τον Πένια Νιέτο ότι έκλεψε την προεδρία. Ο Πένια Νιέτο αρνείται ότι έκανε ο,τιδήποτε το επιλήψιμο και λέει ότι μπορεί να μηνύσει τον Λόπες Ομπραδόρ για τις κατηγορίες που εξακόντισε εναντίον του.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είχε χάσει και στις προεδρικές εκλογές του 2006 αλλά με πολύ μικρότερη διαφορά, μερικών χιλιάδων ψήφων. Και τότε είχε καταγγείλει νοθεία κι είχε ηγηθεί μεγάλων κινητοποιήσεων. Έχει δεσμευτεί ότι δεν θα διοργανώσει διαδηλώσεις φέτος, αλλά είπε πρόσφατα πως συγκεντρώνει στοιχεία περί της νοθείας που κατήγγειλε και θα τα παραδώσει στις αρχές. Χθες, κάλεσε το PAN να καταθέσει μαζί του μια προσφυγή στην δικαιοσύνη αμφισβητώντας το αποτέλεσμα.

Το εκλογοδικείο του Μεξικού μπορεί να αποτιμήσει οποιαδήποτε ένσταση ή καταγγελία ως το Σεπτέμβριο. Κατόπιν, ο 45χρονος Πένια Νιέτο θα ονομαστεί και επίσημα ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.

Ο Καλδερόν έχει ήδη συγχαρεί τον Πένια Νιέτο για τη νίκη του, όπως και δεκάδες ξένοι ηγέτες.

Πολλοί πολίτες όμως στη χώρα των 112 εκατ. πολιτών αρνούνται να αποδεχθούν τη νίκη του. «Θα ήταν πολύ άσχημο αν ο Πένια Νιέτο έπαιρνε την εξουσία και δεν κάναμε τίποτε», είπε η Μάρα Σότο, μια φοιτήτρια 21 ετών.

Μεγάλο μέρος της οργής των πολιτών αφορά τον Televisa, τον μεγαλύτερο όμιλο ΜΜΕ στον ισπανόφωνο κόσμο, αλλά και το μικρότερο δίκτυο TV Azteca. Σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρείας Defoe που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο, το 90% των Μεξικανών ενημερώνονται από την τηλεόραση. Τα δύο δίκτυα είναι κυρίαρχα στην τηλεοπτική ενημέρωση.

Η σύζυγος του Πένια Νιέτο, η Ανχέλικα Ριβέρα, ηθοποιός, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ντίβες στις τελενοβέλας --τις σαπουνόπερες-- του Τελεβίσα επί σειρά ετών.

Επικριτές του επισημαίνουν ότι έγγραφα που διέρρευσαν σε εγχώρια και ξένα ΜΜΕ δείχνουν ότι ο πολιτικός πλήρωνε το τηλεοπτικό δίκτυο επί χρόνια για να εξασφαλίζει ευνοϊκή κάλυψη. Τόσο ο πολιτικός όσο και ο όμιλος έχουν διαψεύσει την κατηγορία αυτή.

Οι πολίτες εξέφρασαν επίσης οργή εναντίον της Soriana, μιας γιγαντιαίας αλυσίδας σούπερ-μάρκετ, που διένειμε δωροεπιταγές για το PRI.

Ο Οκτάβιο Αγκιλάρ, ο οποίος συνέβαλε στην διαμόρφωση της στρατηγικής της εκστρατείας της Βάσκες Μότα, είπε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εκτιμά ότι το PRI δαπάνησε 500 εκατ. δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία, ποσό υπερβολικά μεγαλύτερο από το νόμιμο όριο των 30 εκατ. δολαρίων.

«Αυτό δεν θα μείνει έτσι», προειδοποίησε ένας 19χρονος διαδηλωτής, ο Ουμπέρτο Σάντσες. «Θα γίνουν κι άλλες πορείες».

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε σε σημαντικό βαθμό και μέσω Διαδικτύου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...