Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Ιταλία: Αλλάζει η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, μετά το σκάνδαλο της Λέγκας

Τα ιταλικά κόμματα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κάποιες πρώτες αλλαγές σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στους κόλπους... του κόμματος της Λέγκας του Βορρά, στελέχη της οποίας κατηγορούνται για υπεξαίρεση επιχορηγήσεων του δημοσίου.

Οι επικεφαλής του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο, του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, και Πιερφερντινάντο Καζίνι του κεντρώου κόμματος Udc, συμφώνησαν, σε συνάντησή τους, να αυξηθούν οι έλεγχοι επί της χρήσης των κονδυλίων με τα οποία το ιταλικό κράτος καλύπτει τα εκλογικά έξοδα των κομμάτων.

Οι ισολογισμοί των κομμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, θα ελέγχονται από ειδικές, εξωτερικές εταιρίες, ενώ θα πρέπει να αναρτώνται και σε ηλεκτρονικές πύλες, στο Διαδίκτυο.

Παράλληλα, τους ισολογισμούς θα εξετάζει και ειδική "επιτροπή για τον έλεγχο και την διαφάνεια των πολιτικών κομμάτων" που θα απαρτίζεται από μέλη του Αρείου Πάγου, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Κατά την περίοδο 2008-2012, ο Λαός της Ελευθερίας έλαβε 206,5 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των εκλογικών του εξόδων το Δημοκρατικό Κόμμα 180,2 εκατομμύρια ευρώ, η Λέγκα 41,4 εκατομμύρια ευρώ ενώ στο κεντρώο κόμμα Udc καταβλήθηκαν 25,9 εκατομμύρια ευρώ και στην Ιταλία των Αξιών του Αντόνιο Ντι Πιέτρο 21,6 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν οι παρατηρητές, τα κόμματα βάσει της σημερινής νομοθεσίας μπορούν να χρησιμοποιούν ουσιαστικά όπως επιθυμούν τα ποσά της δημόσιας χρηματοδότησης υπό τον μοναδικό όρο να αναγράφουν τα έξοδα στους ισολογισμούς τους.

Κάτι που, αρκετά συχνά, όμως, δεν συνέβαινε. Εκτός από το σκάνδαλο της Λέγκα --με την οικογένεια του πρώην γραμματέα Ουμπέρτο Μπόσι και την αντιπρόεδρο της γερουσίας, Ρόζι Μάουρο που φέρονται να χρησιμοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για προσωπικά έξοδα-- σύμφωνα με έρευνες των ιταλών εισαγγελέων, άλλα δεκατρία εκατομμύρια ευρώ υπεξαιρέθηκαν από τον πρώην ταμία του προοδευτικού κόμματος Μαργαρίτα, Λουίτζι Λούζι.

Βάσει της συμφωνίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Ιταλού τεχνοκράτη- πρωθυπουργού οι πολιτικές δυνάμεις στο εξής θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις μόνον σε κρατικά ομόλογα και οι ανώνυμες δωρεές των πολιτών δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε να "παγώσει" η επόμενη δόση της κρατικής χρηματοδότησης, ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπρεπε να καταβληθεί τον Ιούλιο.

Ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας τάσσεται υπέρ του αυστηρού περιορισμού των κρατικών χρηματοδοτήσεων, με μεγαλύτερη ενίσχυση των κομμάτων από μέρους των ιδιωτών. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, από την μεριά του, προτιμά να αυξηθούν οι έλεγχοι αλλά να διατηρηθεί η δημόσια οικονομική ενίσχυση διότι "διαφορετικά θα μπορούν να ασχολούνται με την πολιτική μόνο οι δισεκατομμυριούχοι".

Ως το Καλοκαίρι αναμένεται ευρύτερη αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης των κομμάτων, ώστε να σταλεί στους πολίτες ισχυρό μήνυμα διαφάνειας και ανανέωσης, όπως επιθυμεί τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...