Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Wikileaks: Οι Έλληνες είναι οι καλύτεροι συνεργάτες των Αμερικανών

Ως «καλύτεροι συνεργάτες» των Αμερικάνων αντιμετωπίζονται οι Έλληνες σε απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω Wikileaks αναφορικά με την εμπλοκή της Σούδας σε αμερικανικές επιχειρήσεις από το 2001 και μετά. Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν τη...
Σούδα σημαντικό κόμβο, ενώ τους Έλληνες
πρόθυμους να παρέχουν κάθε βοήθεια και να δέχονται σχεδόν τα πάντα!!!

Μοναδικό «αγκάθι» των Αμερικανών σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα, δεν είναι οι κυβερνήσεις, αλλά ο αρνητισμός των πολιτών και οι διάφορες μορφές διαδηλώσεων, που θεωρούνται ωστόσο πολύ μικρής έκτασης και καθόλου οργανωμένες. Αυτό αποκαλύπτεται από τα Wikileaks, σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η χώρα μας φαίνεται να έχει ρόλο «διακοσμητικό» στις επιδιώξεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με τη χρήση της Σούδας, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία των Αμερικανών για την επίτευξη στρατηγικών στόχων τους. «Δεν γνωρίζουμε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Έλληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί ακόμη και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας» σημειώνει σύμφωνα με το Wikileaks ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα το 2008, τονίζοντας πως η ελληνική συμβολή για τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη.

Τα τηλεγραφήματα δείχνουν ότι το θέμα αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι από τα κυριότερα στην ατζέντα σε κάθε επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου. Κομβική από τους Αμερικανούς διπλωμάτες θεωρείται παράλληλα η ανάπτυξη επαφών με τους Έλληνες πολιτικούς, με στόχο να πείθονται για ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή και παραχωρήσεις σε αποστολές αμερικανικών αμυντικών συμφερόντων. Όπως οι ίδιοι οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ωστόσο, η προσπάθειά τους αυτή προσκρούει διαρκώς στα αντιαμερικανικά αισθήματα της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά και τους φόβους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για πιθανές απώλειες σε στρατιωτικές αποστολές.
flashnews

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...