Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Άσυλο για τον Καντάφι ψάχνει ο Ομπάμα

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα διεξάγει εντατικές συνομιλίες για να βρει κάποια χώρα που θα δεχόταν να προσφέρει άσυλο στο λίβυο ηγέτη συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανέφερε το Σάββατο δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Όμως καθώς επίκεινται διώξεις σε βάρος του Καντάφι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για τα εγκλήματα σε βάρος του λαού της χώρας του στην διάρκεια της συνεχιζόμενης εξέγερσης με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του αλλά και για την ανατίναξη της πτήσης 103 της Pan Am το 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν βρει ελάχιστες χώρες που θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο, αναφέρει η εφημερίδα.

Τρία στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα είπαν στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια χώρα που να μην έχει υπογράψει τη συνθήκη της Ρώμης -- βάσει της οποίας οι χώρες που την έχουν κυρώσει υποχρεούνται να παραδίδουν αμέσως όποιον διώκεται από το ΔΠΔ.

Αυτή η προσέγγιση μάλλον σημαίνει ότι ο Καντάφι θα μπορούσε να καταφύγει σε κάποια άλλη χώρα της Αφρικής, όπου βρίσκονται περίπου οι μισές από τις χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη. Η Ουάσινγκτον επίσης δεν την έχει κυρώσει, καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο να διωχθούν αξιωματούχοι του στρατού ή στελέχη των υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ.

"Μάθαμε ορισμένα μαθήματα από το Ιράκ, κι ένα από τα μεγαλύτερα είναι ότι οι λίβυοι πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι για την αλλαγή καθεστώτος, όχι εμείς", είπε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα στην εφημερίδα. "Απλά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βρούμε κάποιον ειρηνικό τρόπο να οργανώσουμε μια έξοδο (του Καντάφι) εάν υπάρξει η ευκαιρία" γι' αυτό, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...