Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Λιβύη: Νέα θαλάσσια μεταφορά 64 τραυματιών από ομάδες των ΓΧΣ

Αυτή η επιχείρηση μεταφοράς τραυματιών πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συνεργασία των των  εμπλεκόμενων στις συγκρούσεις δυνάμεων σύμφωνα με τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας.Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) μετέφεραν δια θαλάσσης 99 άτομα μεταξύ των οποίων 64 τραυματίες πολέμου και 35 συνοδούς την Παρασκευή 15 Απριλίου από τη Μισράτα προς την περιοχή Ζαρζίς, στην Τυνησία. Η επιχείρηση έγινε δυο εβδομάδες μετά την πρώτη επιχείρηση θαλάσσιας μεταφοράς 71 τραυματιών από ομάδες των ΓΧΣ.
Αυτή τη φορά, η ομάδα των ΓΧΣ κατάφερε να αξιολογήσει την κατάσταση στις ιατρικές δομές στη Μισράτα, όπου οι συνεχείς συγκρούσεις έχουν αποκλείσει τον πληθυσμό από κάθε εξωτερική βοήθεια, τη στιγμή που νοσοκομεία και κλινικές είναι ασφυκτικά γεμάτα με τραυματίες.
   
«Για εβδομάδες τώρα, οι ιατρικές δομές δίνουν μάχη να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών. Υπάρχει έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και προσωπικού για την περίθαλψη των τραυματιών και όσων υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες», δήλωσε ο Δρ. Μόρτεν Ρόστρουπ, γιατρός των ΓΧΣ που βρισκόταν στο πλοίο, συμπληρώνοντας «Με τους τελευταίους σοβαρούς βομβαρδισμούς στη Μισράτα, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς τα νοσοκομεία πρέπει να δώσουν εξιτήριο σε κάποιους ασθενείς πριν ακόμη ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, ώστε να μπορούν να περιθάλψουν τους νέους τραυματίες που καταφθάνουν. Πολλοί από αυτούς θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις ιατρικές δομές».
Στη Μισράτα, η ομάδα των ΓΧΣ κάνει εκτίμηση της κατάστασης σε έναν καταυλισμό που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι όπου χιλιάδες μετανάστες έχουν βρει καταφύγιο και περιμένουν τον επαναπατρισμό τους. Ο Δρ. Ρόστρουπ δήλωσε σχετικά «Αυτό που βλέπουμε είναιότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χωρίς να έχουν κατάλληλη στέγη και τροφή. Θέλουν απελπισμένα να επιστρέψουν στις πατρίδες τους».
 
Κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης επιχείρησης μεταφοράς τραυματιών, η ομάδα των ΓΧΣ που επέβαινε στο πλοίο αποτελούνταν από εφτά γιατρούς, έξι νοσηλευτές, και έναν ψυχολόγο -συμπεριλαμβανομένων εννιά Τυνήσιων εθελοντών.
Προσέφεραν επείγουσα ιατρική βοήθεια σε 64 ασθενείς ενώ το πλοίο έπλεε πίσω στην Τυνησία. Μεταξύ αυτών, 10 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, τρεις σε μηχανική υποστήριξη και άλλοι τρεις σε οξυγόνο, ενώ ένας υποφέρει από βαριά αναιμία και χρειάζεται μετάγγιση αίματος  
Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι Ζαρζίς (Zarzis) νωρίς το Σάββατο. Η μεταφορά τους στην πόλη Σφαξ (Sfax) που έχει δεκάδες νοσοκομεία και κλινικές, οργανώνεται από τις Τυνησιακές ιατρικές αρχές και την Ερυθρά Ημισέληνο. Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι Ζαρζίς (Zarzis) νωρίς το Σάββατο. Η μεταφορά τους στην πόλη Σφαξ (Sfax) που έχει δεκάδες νοσοκομεία και κλινικές, οργανώνεται από τις Τυνησιακές ιατρικές αρχές και την Ερυθρά Ημισέληνο. Αυτή η επιχείρηση μεταφοράς τραυματιών πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συνεργασία των των  εμπλεκόμενων στις συγκρούσεις δυνάμεων σύμφωνα με τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Κι ενώ ο πόλεμος μαίνεται στη Λιβύη, οι ΓΧΣ εντείνουν τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στα θύματα της βίας ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον.
Οι ΓΧΣ επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς όλες τις εμπόλεμες δυνάμεις να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των Λίβυων που πλήττονται από τη βία στην ιατρική περίθαλψη. Ζητούν επίσης το σεβασμό προς τις ιατρικές δομές, το ιατρικό προσωπικό, και τα οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς.

Οι ΓΧΣ στη Λιβύη:
Κατά τη διάρκεια της πρώτης επιχείρησης θαλάσσιας μεταφοράς τραυματιών στις 3 Απριλίου, ομάδες των ΓΧΣ μετέφεραν 71 ασθενείς από την πόλη Μισράτα. Έξι τόνοι ιατρικών προμηθειών για τις επείγουσες ανάγκες δόθηκαν στη Λυβική ιατρική επιτροπή προκειμένου να βοηθήσουν τις ιατρικές εγκαταστάσεις να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών. Στις 21 Μαρτίου οι ΓΧΣ έστειλαν ένα πρώτο πλοίο με ιατρικά κιτ για τη φροντίδα 300 τραυματιών στο νοσοκομείο της Μισράτα, όπου έχουν αναφερθεί πάρα πολλοί τραυματίες, καθώς και σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα.
Στην ανατολική πόλη Βεγγάζη, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό σε ιατρικές εγκαταστάσεις, (αναισθητικά και χειρουργικά υλικά για τραυματίες) σε συνεργασία με τη Λιβυϊκή  Ιατρική Επιτροπή. Στο νοσοκομείο Αλ Τζάλα που λειτουργεί τόσο ως κεντρικό νοσοκομείο περίθαλψης τραυματιών αλλά και ως βασικό σημείο παραπομπής ασθενών στην ανατολική Λιβύη, οι ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ υποστηρίζουν το προσωπικό των νοσοκομείων της περιοχής παρέχοντας νοσηλευτική φροντίδα. Οι ΓΧΣ συνεχίζουν να στέλνουν ιατρικές προμήθειες στη Λιβύη για να μπορούν να αποσταλούν σε περιοχές όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες λόγω των συγκρούσεων. Από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί στη Βεγγάζη  44 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού, και για τη φροντίδα εγκαυμάτων.
Στην πόλη Ρας Αντίρ (Ras Ajdir) στα σύνορα με τη Λιβύη, οι ομάδες των ΓΧΣ προσφέρουν ψυχολογική βοήθεια σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις. Εργάζονται παράλληλα στον καταυλισμό διέλευσης Τσούτσα (Choucha) όπου οι άνθρωποι περιμένουν να επαναπατριστούν ή να επιστρέψουν στις εστίες τους. Από την έναρξη των συγκρούσεων στη Λιβύη, οι ΓΧΣ έχουν ως προτεραιότητα να φτάσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες.
 
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...