Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Guardian: Να ετοιμαστεί για τη χρεοκοπία η Ελλάδα

Logo of the British newspaper The GuardianImage via Wikipedia H Ελλάδα και η ευρωζώνη πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα - και να αρχίζουν να προετοιμάζονται για στάση πληρωμών, συστήνει στην Ελλάδα η βρετανική εφημερίδα.
Η πολιτική συνταγή είναι λάθος και αυτό διαπιστώνεται εύκολα από τις συνεχείς διαδηλωσεις του ελληνικού λαού, τις εσωτερικές αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα, το οποίο πιέζεται ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή των επιπλέον δρακόντειων μέτρων, επισημαίνεται στο άρθρο.
"Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει ήδη προσπαθήσει να αλλάξει το σχέδιο να απαντήσει σε ένα βασικό παράπονο των διαδηλωτών, με τη μείωση της αύξησης της φορολογίας των καυσίμων και του φόρου περιουσίας, και προσπαθώντας να περιορίσει τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα στοχεύοντας στους αυτοαπασχολούμενους".
Η κατάσταση στην Ελλάδα επισημαίνει η Guardian δυσκολεύει καθώς οι μισθοί έχουν μειωθεί έως και 25%, οι υπάλληλοι νιώθουν ανάσφάλεια φοβούμενοι ότι η εταιρεία που εργάζονται θα πουληθεί ή θα καταργηθεί, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική εύρεσης εργασίας.
"Μια απότομη και δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό - σε τελική ανάλυση για να κρατήσει στη ζωή τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη που έχουν δανείσει από αμέλεια .
Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά τώρα, το status quo δεν είναι βιώσιμο. Αντί να αναβάλει το αναπόφευκτο που είναι η ελληνική χρεοκοπία , θα ήταν πολύ πιο έξυπνο να προετοιμαστεί για αυτό.
Η Ευρωζώνη πρέπει να ανακεφαλαιοποίησει τις ελληνικές και άλλες τράπεζες της ευρωζώνης με αντάλλαγμα μετοχικά μερίδια. Επίσης, πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή τους να σταθούν πίσω από την ευρωπαϊκό διατραπεζικό δανεισμό, και να κρατήσουν την άντληση χρήματος στο σύστημα.
Θα πρέπει να ακολουθήσει μια διατεταγμένη στάση πληρωμών στο ελληνικό κρατικό και εμπορικό χρέος, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των εκκρεμών υποχρεώσεων για να δούμε αν κάποια από τα χρέη είναι απεχθείς και δεν θα πρέπει να επιστραφούν σε όλους. Και πρέπει να υπάρχει μια απότομη χαλάρωση των σχεδίων λιτότητας.
Ας μην κοροϊδευόμαστε ότι αυτό θα είναι εύκολο - αλλά τουλάχιστον δεν θα είναι τόσο αδύνατη η επίτευξη του είδους της αυτοκτονίας λιτότητας που η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει."
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...