Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ταραχές με ένα νεκρό στη Βουλγαρία

Ένας νεκρός 16χρονος από καρδιακή ανεπάρκεια και πέντε τραυματίες, ανάμεσά τους και αστυνομικοί, είναι ο απολογισμός από τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Βουλγαρία.

Πρόκειται για ένα από τα σφοδρότερα επεισόδια εθνοτικής βίας στη γείτονα τα τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 120 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια που προκάλεσε ο θάνατος του νεαρού σε χωριό στα νότια της χώρας. Ο βούλγαρος πρωθυπουργός επέρριψε ευθέως ευθύνες στην αστυνομία για τις ταραχές, δηλώνοντας ότι "άφησε την κατάσταση να ξεφύγει".

Η αστυνομία και μέλη των επίλεκτων δυνάμεων περιπολούσαν τους δρόμους της Κατούνιτσα το σαββατοκύριακο μετά την πυρπόληση πολλών σπιτιών και την καταστροφή αυτοκινήτων που ανήκαν σε ηγέτη Ρομά της περιοχής.

Τα βίαια επεισόδια στην Κατούνιτσα, νοτιοανατολικά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Βουλγαρίας, της Φιλιππούπολης, ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής όταν ένας 19χρονος παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από μικρό λεωφορείο που οδηγούσε ένας άνδρας ο οποίος συνδέεται με τον αυτοαποκαλούμενο «Τσάρο των Αθίγγανων» της περιοχής Κιρίλ Ρασκόφ.

Όπως δήλωσε ο γγ. του υπουργείου Εσωτερικών Καλίν Γκεοργκίεφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φιλιππούπολη, «περίπου 127 άνθρωποι συνελήφθησαν ενώ εναντίον 28 από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για χουλιγκανισμό."

Ο 16χρονος κατέρρευσε στη διάρκεια των επεισοδίων και αργότερα κατέληξε στο νοσοκομείο από καρδιακή ανεπάρκεια. Η οικογένειά του είπε ότι πρόσφατα είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά.

Περισσότεροι από 500 εξαγριωμένοι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα από τα σπίτια του Ρασκόφ, σύμφωνα με τον Γκεοργκίεφ, και ζήτησαν την απομάκρυνση του ιδίου και της οικογένειάς του από το χωριό που αριθμεί 2.300 κατοίκους.

Ο 69χρονος Ρασκόφ, γνωστός ως «Τσάρος Κίρο», έχει καταδικαστεί πολλές φορές πριν από τη δεκαετία του ΄90 για παράνομες συναλλαγές συναλλάγματος και χρυσού. Το 1998 ίδρυσε κόμμα με στόχο να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των Ρομά στην πολιτική και οικονομική ζωή.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...