Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Επεισόδια με είκοσι νεκρούς στο Κάιρο

Τουλάχιστον 20 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της στρατιωτικής ηγεσία της Αιγύπτου, κοντά στο υπουργείο Άμυνας, στο Κάιρο.

Οι γιατροί που έσπευσαν στο σημείο έκαναν αρχικά λόγο για 12 νεκρούς, στη συνέχεια όμως ανέβασαν τον αριθμό στους 20.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ταραχές ξεκίνησαν όταν άγνωστοι, ορισμένοι από τους οποίους ήταν οπλισμένοι, επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών. Οι δύο αντίπαλες πλευρές εκτόξευαν επί ώρα οι μεν στους δε πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ορισμένοι ξυλοκοπήθηκαν με σιδερόβεργες, μέσα στη μέση του δρόμου, σε σκηνές που θύμιζαν έντονα λιντσάρισμα.

Ο στρατός και η αστυνομία προσπάθησαν να χωρίσουν τις δύο πλευρές φτιάχνοντας μια ζώνη ασφαλείας στη συνοικία Αμπασίγια, όπου έγιναν τα επεισόδια.

Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν και υποστηρικτές του σαλαφιστή ηγέτη Χάζεμ Αμπου Ισμαήλ οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή από το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό του ηγέτη τους από τις προεδρικές εκλογές. Η εκλογική επιτροπή απέκλεισε τον Ισμαήλ επειδή η μητέρα του έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα ενώ ο εκλογικός νόμος ορίζει ότι ο υποψήφιος, οι γονείς του και η σύζυγός του θα πρέπει να έχουν μόνο την αιγυπτιακή υπηκοότητα.

Οι σημερινές ταραχές οδήγησαν τρεις από τους βασικούς υποψήφιους, τον Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον αριστερό δικηγόρο Χάλεντ Άλι και τον μετριοπαθή ισλαμιστή Άμπντελ Μονέιμ Άμπουλ Φουτούχ, να διακόψουν την προεκλογική εκστρατεία τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας (PLJ) των Αδελφών Μουσουλμάνων ανακοίνωσε επίσης ότι θα μποϊκοτάρει τις συνομιλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν σήμερα μεταξύ του στρατάρχη Χουσέιν Ταντάου και των πολιτικών κομμάτων "λόγω των αιματηρών γεγονότων" της Αμπασίγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...