Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Η εισαγγελία ζητεί να αρχίσει έρευνα, για υποκίνηση σε ανατροπή του προέδρου Μόρσι

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου Ταλαάτ Αμπντάλα ζήτησε σήμερα να αρχίσει έρευνα για τους τρεις κύριους ηγέτες της κοσμικής αντιπολίτευσης που κατηγορούνται για υποκίνηση σε ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Η έρευνα αυτή αφορά τον Νομπελίστα της Ειρήνης και πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, τον πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, και τον ηγέτη της εθνικιστικής αριστεράς Χαμντίν Σαμπάχι. Οι Μούσα και Σαμπάχι ήταν υποψήφιοι για την προεδρία τον Ιούνιο, με αντίπαλο τον Μόρσι.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος διορίστηκε από τον κ. Μόρσι πριν από λίγες εβδομάδες, ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Άχμεντ Μέκι να αναθέσει σε έναν δικαστή να ερευνήσει τις κατηγορίες για «υποκίνηση σε ανατροπή του καθεστώτος» που εκτοξεύτηκαν σε βάρος των τριών αντιπάλων του από ένα μέλος της Ένωσης των Δικηγόρων, τον Αλ Σάγιεντ Χάμεντ.

Αυτό το είδος της έρευνας μπορεί, αν οι κατηγορίες κριθούν βάσιμες, να οδηγήσει σε απαγγελίες κατηγοριών και σε δίκη.

Οι ΕλΜπαραντέι, Μούσα και Σαμπάχι είναι επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, κύριο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη ενάντια στο σχέδιο του Συντάγματος που υποστηρίζεται από τους ισλαμιστές, και πολύ πρόσφατα εγκρίθηκε με δημοψήφισμα.

Νωρίτερα σήμερα ένας ισλαμιστής υπουργός παραιτήθηκε, λέγοντας ότι διαφωνεί με τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, μια κίνηση που τονίζει τον αυξανόμενο διχασμό στην πληττόμενη από την κρίση κυβέρνηση.

Ήταν η δεύτερη παραίτηση στο υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου αφότου ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάνι Μαχμούντ παραιτήθηκε επικαλούμενος «την αδυναμία του να προσαρμοστεί στην εργασιακή κουλτούρα της κυβέρνησης «.

Ο Μοχάμεντ Μαχσούμπ, μέλος ενός κεντρώου κόμματος που πρόσφατα υποστήριξε τον Μόρσι, δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του ως υπουργός για τις Κοινοβουλευτικές Υποθέσεις επειδή πιστεύει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αλλάξει πιο ριζικά.

Ο Μόρσι είχε νωρίτερα δηλώσει ότι θα επιφορτίσει τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ, ένα ανεξάρτητο τεχνοκράτη, να κάνει περιορισμένες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις αρχές του 2013, αλλά ο Μαχσούμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα ήθελε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο ίδιος ο Καντίλ.

«Έχω φτάσει σε ένα σαφές συμπέρασμα ότι πολλές από τις πολιτικές και τις προσπάθειες έρχονται σε αντίθεση με τις προσωπικές πεποιθήσεις μου και εγώ δεν τις βλέπω ως αντιπροσωπευτικές των προσδοκιών του λαού μας», αναφέρει ο Μαχσούμπ στην επιστολή παραίτησης του που δημοσιεύθηκε στη σελίδα στο Facebook του κόμματος Ουάσατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...