Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ένας 16χρονος νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στις διαδηλώσεις στη Χιλή

Νεκρός από σφαίρα αστυνομικού έπεσε ένας 16χρονος στη διάρκεια των διαδηλώσεων που σαρώνουν για δεύτερο 24ωρο τη Χιλή με κύριο αίτημα την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.

Εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν, ενώ τουλάχιστον 450 συνελήφθησαν.

Σε πολλούς δρόμους νεαροί έστησαν οδοφράγματα κι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά και νερό υπό πίεση για να τους διαλύσει.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα βίας, ορισμένες ομάδες προσπαθούν να διαταράξουν την δημόσια τάξη», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ροδρίγκο Ουμπίγια.

Η απεργία, που κήρυξαν τα συνδικάτα κατά της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου και δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Σεμπαστιάν Πινιέρα, παρέλυσε τμήματα της πρωτεύουσας, αλλά δεν φάνηκε να προκαλεί ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στις ιδιωτικές εταιρίες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς συνέχιζαν να λειτουργούν, αν και όχι πλήρως.

Χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν την Πέμπτη πορεία για να απαιτήσουν δωρεάν και δημόσια παιδεία και μεταρρυθμίσεις. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που διαρκούν τρεις μήνες είναι οι μεγαλύτερες στη χώρα μετά το τέλος της δικτατορίας το 1990.

Δάσκαλοι και φοιτητές απέκλεισαν τις οκτώ λωρίδες στη λεωφόρο Αλαμέδα στο Σαντιάγο, μερικά τετράγωνα από το προεδρικό μέγαρο. Αρκετοί φορούσαν μάσκες που απεικονίζουν τον πρώην πρόεδρο Σαλβαδόρ Αγιέντε, ο οποίος είχε προτιμήσει να αυτοκτονήσει στο προεδρικό μέγαρο την 11η Σεπτεμβρίου 1973 παρά να παραδοθεί στους πραξικοπηματίες του Αουγκούστο Πινοσέτ.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις, όπως το Βαλπαραΐσο και η Κονσεπσιόν.

Την Τετάρτη, αρκετοί μαθητές που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας επί 37 ημέρες απαιτώντας να υπάρξει μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος διέκοψαν την διαμαρτυρία τους, η οποία έθετε πλέον σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...